NCC och Stockholmshem bygger nya bostäder i Mariehäll

355 lägenheter som alla har balkong eller uteplats. Bild: Stockholmshem
Husen gränsar till en kvarterspark med grönska och plats för rekreation. Bild: Stockholmshem

Text: Mari-Louise Paulson

I Linaberg på gränsen mellan Bromma och Sundbyberg bygger Stockholmshem två kvarter bostäder, Linaberg 19 och Sämjan 2. Det blir 10 byggnader i olika höjd med totalt 355 lägenheter som alla har balkong eller uteplats.

Mariehäll och området Annedal har under lång tid varit ett strakt växande utvecklingsområde. Läget mellan två populära förorter Bromma och Sundbyberg och bra kommunikationer så som tvärspårväg, buss, pendeltåg och tunnelbana, har fått många byggaktörer att våga satsa. Ett av dessa nybyggen är bostadsprojektet som Stockholmshem och NCC nu bygger med cirka 355 hyresrätter.

NCC och Stockholmshem

Sämjan 2 och Linaberg 19 utförsi form av en samverkansentreprenad mellan NCC och Stockholmshem. För gestaltningen står Brunnberg & Forshed Arkitektkontor. Det blir tio hus på fem till sju våningar, som byggspå entidigare industritomt.Densödradelenav kvarteret Sämjan 2 beräknas få 239 lägenheter och Linaberg, det norra kvarteret, får cirka 131 lägenheter. Husen kommer att gränsa till en kvarterspark som planeras i området.På gården ska man uppföra ett gårdshus och två fristående hus. Lägenheterna blir framför allt tvåor, treor och fyror, alla med balkong eller uteplats.

Putsfasader i ljusa naturfärger

De fasader som ligger mot gatan kommer att ha puts i ljusa naturfärger samt en sockelvåning av granitkeramik. Punkthusens fasad blir i betong med mönster och kulörer i grå nyanser. Stockholmsstad ville knyta ihop de två tomterna och få en koppling till befintliga hus, därför har man också planerat att anlägga en ny allé med pil-och körsbärsträd på marken. Beräknad inflyttning är 2021.