Nyligen slog dörrarna upp för det så kallade Demohuset i Åkersberga utanför Stockholm. Det ska ge ett smakprov på vad det högprofilerade bostadsprojektet Brobyholm kommer att bjuda på. Brobyholmsprojektet, som är under uppbyggnad, lanseras redan nu som ett av världens smartaste bostadsområden när det gäller energieffektivt boende.
Av:Simon Matthis
Brobyholm ligger strax nordväst om Stockholm. Projektet består av 500 enfamiljshus. Tack vare uppkopplad teknik (med alla elektroniska apparater och energisystem samlade i en och samma app) ska de boende både kunna generera, dela och optimera energi. De kan därmed förvänta sig lägre elräkningar och därmed naturligtvis bidra till ökad hållbarhet.
Enligt ABB, som är en av projektpartnerna, har aldrig tidigare så mycket teknik integrerats och blivit helt driftskompatibel i ett smart bostadsområde. Viktigt för att nå det målet är att de tekniska lösningarna är öppna och att man använder sig av branschstandarder.
Energidelning blir en viktig del av bostadsområdet. Man kommer med andra ord inte bara att optimera sin egen energianvändning utan också hela områdets.
Synkronisering
Energidelning innebär till exempel att sådana saker som elbilsladdare och växelriktare för solenergi synkroniseras för att optimera energianvändningen genom lasthantering. Samsungs smarta apparater, som värmepumpar, tvättmaskiner och diskmaskiner, programmeras för att fungera när elpriserna är som lägst och lagringsnivåerna för solenergi är tillräckliga. Solpaneler på hustaken laddar lagringsbatterier, som sedan kan användas av hela bostadsområdet.
Men energihanteringssystemet är ännu mer sofistikerat än så: det kan till och med styra inomhusbelysning baserat på utomhusmörkret och optimera kyl och värmesystemen baserat på externa temperaturer eller solstrålning.
Kan expandera till 2000 bostäder
Brobyholm kommer att bestå av 500 enfamiljshus till försäljning och uthyrning i första etappen. Eventuellt expanderar området till 2000 bostäder, om efterfrågan blir stor.
Projektet drivs som ett partnerskap mellan flera aktörer. Förutom teknikjättarna ABB och Samsung, den norska bostadsutvecklaren Obos, portugisiska CleanWatts, solenergispecialisten SMA, samt telekomoperatören Tre Sverige, som ska levererar 5G till platsen.
Det var samma partner som invigde Demohuset i Åkersberga. Vilket gav tillfälle att bildligt talat glänta på dörren till allt som komma skall i Brobyholm.
Smälter in
Utifrån sticker Demohuset inte ut på något sätt. Med sina rödmålade husfasader smälter det perfekt in i ett nybyggt bostadsområde i Åkersberga där flera hus är till förväxling lika varandra. Solpanelerna på taket syns nämligen inte från gatan.
En detalj kan däremot skvallra om att detta är ett hus i teknikens framkant. Den smarta porttelefonen som använder både kamera och QRkod för att öppna dörren.
Jonas Nygård, säljchef på ABB, berättar att man noga tänkt igenom energisystemet, med den egenproducerade solelen på taket, och mätningar som gör att ”man kommer bort från när elen är som dyrast”.
– Tanken är att det ska bli billigt att bo här, säger han.
Så är det dags för invigning av demohuset och representanter för de fem projektpartnerna slår då på varsin strömbrytarna, gjord av återvunnen plast.
Rundvisning
Invigningstalarna lyfter fram vikten av öppen teknik. Någon framhåller att det är också är viktigt att lära folk hur de kan optimera energi, men om det verkar råda delade meningar för det betonas också att man inte vill pådyvla folk lösningar de inte efterfrågar.
ABB:s talare berättar att samarbetet med Samsung började för två år sedan.
– Och framtiden blev verklighet på kort tid. En rundvisning i huset följer. Demohuset är fullt av smarta funktioner, som en kamera i ugnen som registrerar maten och ställer in emperaturen efter det. Med ett knapptryck kan man omvandla vardagsrummet till en biosalong och då rullas persiennerna ner. Här finns också luftkvalitetsgivare som mäter hur ren luften är och kan utfärda varningar. Bland många andra smarta lösningar.
Reser huset på en halvdag
Demohuset har byggts av fastighetsutvecklaren Obos på fabrik i Sävsjö. Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef i Obos, poängterar att huset har tre gånger så låg energiförbrukning som ett likadant hus utan inbyggda smarta energisparfunktioner. Han lyfter dock fram en nygammal lösning för att spara energi, som stavas yteffektivitet.
– Viktigt för att spara energi är mindre yta, säger han.
”105:an” kallas huset eftersom det är 105 kvadratmeter. I fabriken i Sävsjö har Obos byggt 1000 hus av samma modell.
– Modellen har en jättepopulär planlösning, kunderna älskar det, säger Daniel.
Att man bygger huset inomhus på fabrik innebär enligt Daniel att man ”effektivt har koll på materialflödena”. Obos har även egna hantverkare på plats i fabriken. Sedan går det snabbt att resa huset.
– Man reser huset på en halv dag. Med grundläggning och alla installationer tar det ungefär tolv månader att få det klart, säger Daniel Kjørberg Siraj. ■