I enlighet med AFS 2023:3, kapitel 4, § 12–16, åligger det BAS U att säkerställa att endast behöriga personer får tillträde till byggarbetsplatsen. BAS U ska även ge klartecken för start av arbete. Detta ansvar kan jämföras med Bankinitiativets (BHB) krav på obligatorisk föranmälan. Här uppstår en tydlig koppling mellan BHB:s och Arbetsmiljöverkets krav, där system för föranmälan är centralt. För att skapa en effektiv och säker process är det viktigt att ha tydliga rutiner och ett starkt ägarskap kring godkännandet av företag som ska få tillgång till arbetsplatsen. Men hur säkerställer man att dessa processer följs på ett korrekt sätt? Infobric har tagit fram tjänsten Föranmälan som snabbt vunnit mark hos aktörer som vill gå i bräschen i arbetet för en sundare och säkrare byggbransch, så som Skanska, Peab, JM och In3prenör. Tjänsten förenklar och effektiviserar arbetet för både huvudentreprenörer och UE genom att skapa en mer effektiv och involverande process där alla inblandade kan registrera sina egna underentreprenörer och personal.
Björn Svennenfors, CTO på Infobric Workforce och ansvarig för produktutvecklingen, säger att systemet redan används på många arbetsplatser och att feedbacken har varit överväldigande positiv:
”Vi har idag över 700 arbetsplatser som tillämpar Föranmälan och den siffran ökar stadigt. Vi får dessutom väldigt positiv feedback från både huvudentreprenörer och UE: ar vilket jag tycker är särskilt viktigt eftersom det här måste fungera bra för samtliga involverade parter. Infobric är nu på god väg att etablera en branschstandard med Föranmälan, och det underlättar den fortsatta utrullningen då allt fler redan är vana att jobba i systemet.”
En annan kund som valt att koppla på Föranmälan på sina projekt är Itinera, som är ett globalt byggföretag med fokus på infrastruktur-, bostad- & industriprojekt.
Tomáš Němeček, biträdande projektchef på Itinera, säger:
-”Föranmälan är ett bra och viktigt verktyg som vi använder för att skapa mer systematik och struktur i kontrollen och uppföljningen av våra underleverantörer. Det sparar oss massor av tid, och även för våra underleverantörer, samtidigt som det redan i ett tidigt skede av samarbetet blir tydligt vilken nivå och information vi förväntar oss av dem.”
Minska risken för arbetslivskriminalitet
Föranmälan är en central komponent i att stärka det proaktiva seriositetsarbetet i byggbranschen. Genom att säkerställa att alla företag och individer uppfyller lagar, regler och specifika krav innan de tillträder arbetsplatsen, kan man minska riskerna för arbetslivskriminalitet och oseriösa aktörer. Huvudentreprenören bjuder in sina UE till Infobric Connect, där UE i sin tur får registrera eventuella underentreprenörer och sin egen personal. Allt kontrolleras automatiskt och kontinuerligt.
– ”Om något inte stämmer får vi direkt information och kan agera omedelbart,” förklarar Jenny Fredh, som ser tjänsten som en viktig del i Skanskas seriositetsarbete.
Överblick över hela UE-kedjan
En annan viktig aspekt av Föranmälan är den tydliga överblicken tjänsten ger. Genom att samla all information om underentreprenörer i flera led, får huvudentreprenören en helhetsbild av UE-kedjan och kan enkelt säkerställa att alla parter som ska komma till arbetsplatsen uppfyller de krav som ställs. Detta bidrar inte bara till ökad trygghet, utan också till sundare konkurrens.
– ”Med bara några knapptryck kan jag se om våra underentreprenörer uppfyller kraven vi har på vår arbetsplats,” säger Fredh.
Adresserar både seriositet och lämplighet
Vårt system säkerställer en noggrann kontroll och kvalificering av företag, med fokus på både seriositet och lämplighet. En underentreprenör kan uppfylla lagar och regler men fortfarande vara olämplig och osäker att ta in för ett större uppdrag där kostnaderna skulle bli väldigt höga för huvudentreprenören om en sådan UE till exempel går i konkurs.
Läs mer om tjänsten Föranmälan och processen
Så arbetar du med Arbetsmiljöverkets nya regelverk 2025
Infobric har tillsammans med BAMS, Sistec och Ramirent tagit fram allmänna råd kring vad det innebär och hur man ska säkerställa att bara behöriga är på arbetsplatsen.
Om Infobric
Sedan Infobric grundades i Jönköping 2004 har vi utvecklats till den ledande digitaliseringspartnern för byggbranschen i Norden och Storbritannien. Med över 350 anställda i fyra olika länder bidrar vi med internationell expertis till lokala marknader. Genom vår teknologi och expertis vill vi skapa nya standarder för en säker, resurseffektiv och hållbar byggbransch.