I september 2024 fick byggandet av Smedsgärdsskolan i Upplands Väsby kommun grönt ljus. Skolan kommer att byggas som ett passivhus, vilket avsevärt reducerar klimatpåverkan från byggnader. Trots de många fördelarna med passivhusteknik är det fortfarande ovanligt att skolor byggs enligt denna standard. Arkitektbyrån Tolark står bakom designen, och byggentreprenören är redan upphandlad.
Smedsgärdsskolan planeras som en grundskola med plats för cirka 600 elever. Den byggs som ett passivhus för att möta kommunens högt ställda miljömål. Passivhus använder solenergi, interna värmevinster och värmeåtervinning från ventilationen för uppvärmning. Detta kan minska värmeenergianvändningen med upp till 75 % jämfört med byggnader som endast uppfyller Boverkets byggregler (BBR). Därigenom bidrar passivhus i stor utsträckning till att minska koldioxidutsläppen.
I Sverige finns idag endast 15 certifierade förskolor och skolor byggda som passivhus, trots de många fördelarna med tekniken – inklusive låg klimatpåverkan, energieffektivitet och långsiktiga ekonomiska vinster.
– Hållbarhet är en central del av vårt arbete i Upplands Väsby kommun, säger Anna Hedström, chef för projekt- och fastighetsutveckling. Vi strävar efter att minimera klimatpåverkan från material, byggprocesser och även i drift och förvaltning. Passivhustekniken är helt i linje med vår vision om att bli klimatneutrala till 2040. Förutom att bygga enligt passivhusstandarden certifierar vi också enligt Miljöbyggnad, lägst på nivå silver. Dessa två system kompletterar varandra väl. Vi ser också att merkostnaden för klimatsmart byggande är försvarbar om det planeras in från projektets start.
Stora fördelar på lång sikt
Passivhus kräver specifika lösningar, som exempelvis andra typer av fönster, tjockare väggar och noggrant utformade ritningar, vilket kan innebära högre initiala kostnader. För offentliga byggnader är energiförbrukningen ofta en stor kostnadspost, och passivhus erbjuder betydande besparingar över tid. Med ett långsiktigt perspektiv på förvaltning kan merkostnaderna snabbt betala sig.
– För Smedsgärdsskolan beräknas merkostnaderna höja budgeten med 1–2 %, säger Liselotte Westlund, VD och grundare av Tolark. Men dessa investeringar återbetalas snabbt genom de energibesparingar som passivhustekniken ger. Vi hoppas att Smedsgärdsskolan kan inspirera fler att överväga passivhus och se dess långsiktiga värde.
Skolan, som ritats av passivhusexperterna på Tolark, har hämtat inspiration från jugendstilen. Byggnaden har anpassats till omgivningen och kommer att ha ett öppet torg mellan skolan och en närliggande idrottshall. Byggstart är planerad till 2025.