Bygg- och anläggningsbranschen har ett stort behov av specialisering, och Byggföretagen uttrycker oro över att Byggnads vill införa en begränsning på antalet underentreprenörer (UE) vid offentlig upphandling.
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen, kommenterar:
– Byggbranschen består till största delen av små och medelstora företag. Om det införs en begränsning på antalet specialister på en arbetsplats, kommer det i praktiken att utestänga många byggföretag från större projekt, säger Mats Åkerlind.
Det finns över 70 olika yrkeskategorier på en vanlig byggarbetsplats.
– Hur kan ett enda företag utföra så olika entreprenader som markberedning, betongarbeten, rörläggning, plåt och målning på ett säkert och effektivt sätt? fortsätter han.
När underentreprenörer utför arbetsmoment som de är specialister på, förbättras både säkerheten och effektiviteten. Byggföretagen anser också att en begränsning av antalet UE strider mot EU-rätten.
– Antalet UE har ökat sedan Sverige gick med i EU, och under samma period har antalet arbetsplatsolyckor minskat, även om 2023 var ett svårt år för hela branschen. Den långsiktiga trenden är positiv när det gäller arbetsmiljön, säger Mats Åkerlind.
Byggföretagen ser även en risk att fackets minskande anslutning kan leda till ett högre tonläge inför kommande avtalsrörelse.
– Samförstånd mellan arbetsmarknadens parter är grunden för den svenska modellen. Kravet på att begränsa antalet UE-led är ett stort ingrepp i arbetsledningsrätten, som länge har skyddats av facken enligt huvudavtalet, säger Mats Åkerlind.
Byggnads arrangerar den 4 december ett seminarium i ABF-huset i Stockholm, där bland annat krav vid offentlig upphandling kommer att diskuteras. LO:s förbundsordförande Johan Lindholm medverkar också.