Ökade byggstarter i september - En återhämtning på byggmarknaden

Foto: Clem Onojeghuo / Unsplash

Byggstarterna för nya byggprojekt har ökat med 0,4 procent mellan augusti och september, enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Bostadsbyggandet steg med 1,2 procent, medan övrigt byggande ökade med 0,1 procent. Under de senaste tolv månaderna har Byggstartsindikatorn ökat med 12 procent. Bostadsindikatorn har stigit med hela 34 procent, medan indikatorn för övrigt byggande har ökat med 4 procent.

Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator ger en inblick i hur nybyggnationen i bostadssektorn och andra fastighetssektorer utvecklas. Indikatorn baseras på uppgifter från Byggfaktas databas för byggprojekt och tar hänsyn till de uppskattade byggkostnaderna för pågående nybyggnationsprojekt. Eftersom indikatorerna publiceras med kort tidsfördröjning ger de en tidig indikation på byggkonjunkturen, vilket ofta inte syns i officiella data förrän flera månader senare.

Byggstartsindikatorn, som omfattar byggstarter för alla typer av nyproducerade byggnader exklusive anläggningar och infrastruktur, ökade med 0,4 procent under september. Jämfört med samma månad föregående år var den årliga takten 12,8 procent i augusti.

— "Byggstartsindikatorn har stigit i september och närmar sig nivåerna från 2021. Återhämtningen i bostadsbyggandet har varit en stor bidragande faktor till årets uppgång, liksom byggstarter för infrastrukturprojekt. Det är dock viktigt att notera att byggkostnaderna idag ligger omkring 25 procent högre än för tre år sedan, så räknat i volym, som kvadratmeter eller liknande, har vi fortfarande en bra bit kvar till tidigare toppnivåer," säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.