Arcona och Huddinge Samhällsfastigheter inleder omvandlingen av Solfagraskolan

Foto: Vitolda Klein / Unsplash

Arcona meddelar att de, i samarbete med Huddinge Samhällsfastigheter, påbörjar omvandlingen av Solfagraskolan i Huddinge. Projektet, som är en totalentreprenad i samverkan, har en total kontraktsvolym på 400 miljoner kronor och kommer att genomföras i flera faser. Fas 0 och Fas 1, som inleder projektet, omfattar planering och projektering.

Solfagraskolan, en grundskola för årskurs F-6, kommer att genomgå en omfattande renovering där de befintliga byggnaderna rivs och ersätts med moderna träbyggnader som ska certifieras enligt Miljöbyggnad 4.0 nivå silver. Den nya skolan kommer att omfatta cirka 8000 kvadratmeter, och projektet inkluderar en option för att bygga en idrottshall på mellan 1200 och 2000 kvadratmeter.

Arcona ser projektet som både spännande och viktigt, då det möter både hållbarhetskrav och den ökande efterfrågan på moderna utbildningslokaler.

– Vi är glada och stolta över att tillsammans med Huddinge Samhällsfastigheter vara delaktiga i omvandlingen av Solfagraskolan till moderna och ändamålsenliga lokaler. Det är ett projekt i tiden med trästomme, återbruk och miljöcertifiering, säger Johan Månsson, affärschef på Arcona.

Eleverna från Solfagraskolan flyttade under sommaren 2024 till tillfälliga paviljonger vid Källbrinks IP, där de kommer att vistas tills den nya skolan är färdig inför höstterminen 2028. Alla projektets faser (0-2) väntas vara klara våren 2028.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Arcona för att skapa en ny, funktionell skolbyggnad. Solfagraskolan behöver moderniseras på ett sätt som inte är möjligt med nuvarande byggnader. Trä kommer att vara vårt huvudsakliga byggmaterial, vilket stödjer Huddinge Samhällsfastigheters mål att minska klimatpåverkan, säger Håkan Lindblom, affärsområdeschef på Huddinge Samhällsfastigheter.