Nya bostadskvarter i Huvudsta - Första etappen godkänd av byggnadsnämnden

Illustration: Lindberg Stenberg Arkitekter

Nyligen godkände byggnadsnämnden bygglovet för nya bostäder i Huvudsta. Detta markerar början på en ny stadsfront mot Huvudstaleden och, tillsammans med Solnaverkets kylackumulatortorn, utgör det en välkomnande port till Solna från Huvudstabron.

Planerna omfattar flerbostadshus med 7–11 våningar och totalt 86 lägenheter, varav cirka 37 procent är 4 rum och kök eller större. Kvarteret Basilikan blir en ny infart till Solna från sydväst och utgör den första etappen av de nya stadskvarteren i Huvudsta. Totalt planeras 188 lägenheter, uppdelade på två etapper – den södra etappen med 86 lägenheter och den norra med 102 lägenheter.

– Huvudsta kommer att få nya, moderna kvarter med stark koppling till den omgivande naturen. Det är också glädjande att en betydande del av lägenheterna kommer att vara större, vilket underlättar för barnfamiljer att bo och trivas i Solna, säger Martin Eliasson, ordförande i byggnadsnämnden.

Fasadmaterialet kommer huvudsakligen att vara tegel i olika nyanser, med inslag av träd vid balkongerna. I anslutning till det nya kvarteret byggs en ny gata och längst i söder skapas en ny entré till både gång- och cykelstråken längs Huvudsta strand samt till bostädernas närmiljö. Målet är att skapa ett mer levande stadsliv med en känsla av närvaro och trygghet.