Efter felet testöppnas nu Tappströmsbron

Den nya Tappströmsbron. Foto: Trafikverket

Trafikverket har meddelat att den nya Tappströmsbron, som öppnade för biltrafik i december och för båttrafik i april, kommer att genomgå omfattande testöppningar under sensommaren. Detta sker för att säkerställa brons funktionalitet och styrning innan den slutgiltigt sätts i drift.

Trafikverket fortsätter arbetet med att finjustera Tappströmsbron, en central länk i E4 Förbifart Stockholm, genom att genomföra ett omfattande schema av testöppningar. Med start den 16 augusti och fram till mitten av september kommer bron att öppnas cirka fem gånger per dag på vardagar. Testerna kommer att äga rum utanför rusningstrafik för att minimera påverkan på den dagliga biltrafiken.

Bron kommer att öppnas för båttrafik under dessa testperioder, och tekniker kommer att vara närvarande för att hantera eventuella problem som kan uppstå. Trots noggranna förberedelser är det inte ovanligt att nya broar stöter på tekniska utmaningar under inkörningsperioden. I juni fastnade Tappströmsbron i öppet läge, vilket orsakade betydande trafikstopp på Ekerövägen. Trafikverket har sedan dess arbetat för att åtgärda dessa problem och säkerställa att de inte återkommer.

Testöppningarna är en del av brons tre faser: fabrikstester, platstester och drifttester. Den tredje och sista fasen, drifttesterna, är avgörande för att verifiera brons funktionalitet under verkliga driftsförhållanden. Det är under dessa tester som bron kommer att prövas för att se hur väl den klarar av trafik och väderförhållanden i det dagliga bruket.

Den nya Tappströmsbron, som lanserades i slutet av 2022 och började trafikeras för bilar i december 2023, är en viktig del av E4 Förbifart Stockholm. Med rivningen av den gamla bron i våras har den nya brostrukturen nu fått en central roll i att förbättra trafikflödet och underlätta båtar som passerar under den.

Källa: Trafikverket