Sh Bygg renoverar anrik brandstation från 1930-talet

Kungsholmens brandstation. Bildkälla: Stockholm stad. Fotograf: Lennart Johansson

Nyligen undertecknades avtalet mellan Stockholm stad och Sh Bygg, Sten och Anläggning AB . Uppdraget för företaget innebär att renovera Kungsholmens brandstation, en historisk byggnad från 1930-talet. Tidigare har endast mindre renoveringar utförts, och nu krävs en omfattande byggnadsteknisk upprustning, inklusive anpassningar för att förbättra arbetsmiljön och effektivisera brandförsvarets arbete.

Sh Bygg, Sten och Anläggning har tidigare framstående erfarenhet av att renovera historiska byggnader, såsom Godisfabriken i Gävle och Kungl. Vetenskapsakademin. Kungsholmens brandstation är grönmärkt enligt Stadsmuseums klassificering, vilket är den näst högsta kulturhistoriska klassningen. Därför kommer renoveringsarbetet att genomföras med stor respekt för byggnadens kulturhistoriska och arkitektoniska värden.

Projektet omfattar:

  1. Renovering av huvudbyggnaden för att koncentrera lokalerna för snabbare utryckning.
  2. Förbättring av utrymmen för hantering av smutsig och kontaminerad utrustning.
  3. Anpassningar av personalutrymmen.
  4. Byte av all el, värme, vatten och ventilation för att göra byggnaden mer hållbar.
  5. Renovering av fasad, tak och fönster.

Kungsholmens brandstation är en av tre brandstationer i Stockholms innerstad och har ett geografiskt ansvar över ett stort område. Invigd 1931, har brandstationen idag 45 medarbetare i operativ tjänst samt en brandinspektör. Utöver räddningstjänstuppdrag ansvarar stationen även för länets räddningsdykning tillsammans med övriga räddningstjänster i länet.