Värtahamnens nya rosa gång- och cykelbro invigd

Anders Österberg, ordförande i exploateringsnämnden, Stockholms stad, Lars Strömgren, trafikborgarråd, Stockholms stad. Foto: Värtahamnen

Utvecklingen av Värtahamnen, en del av Norra Djurgårdsstaden, har tagit ett nytt kliv framåt.  Politiker, byggaktörer och inbjudna gäster samlades i Värtahamnen för att inviga den nya rosa gång- och cykelbron som ska sammankoppla den nya stadsdelen med övriga staden. Bron är en av många byggstenar som ska forma Värtahamnen – en öppen stadsdel med nya byggnader, mötesplatser, verksamheter och aktiviteter för alla.

bild
Foto: Värtahamnen

På plats under invigningen var Anders Österberg, ordförande i exploateringsnämnden, Stockholms stad, Lars Strömgren, trafikborgarråd, Stockholms stad, och Norra Djurgårdsstadens projektchef Staffan Lorentz. Den 140 meter långa bron är en återbrukad ramp speciellt anpassad för cyklister och barnvagnar. Nu blir det ännu enklare att ta sig mellan Värtahamnen och in till de kringliggande stadsdelarna på ett hållbart sätt. Utvecklingen av det anrika hamnområdet pågår för fullt och när Värtahamnen förverkligats finns här plats för 5 000 boende och 20 000 arbetsplatser.

bild
Foto: Värtahamnen

- Omvandlingen av Värtahamnen innebär en stor förändring av området som öppnas upp och får nytt liv och en ny karaktär. Men redan under byggtiden blir det aktivitet i området tack vare tillfälliga och smarta lösningar. Att en rosa bro blir i centrum för detta är väldigt kul, säger Anders Österberg, ordförande i exploateringsnämnden, Stockholms stad.

- Vi vill skapa en levande stad, där det är lätt att promenera och cykla och där kajerna är tillgängliga för stockholmarna. Stadsutvecklingen i Värtahamnen är ett bra exempel på detta. Nu förlänger vi gång- och cykelbron från Gärdet och gör det lättare att ta sig till hamnen till fots, med barnvagn eller på cykel, säger Lars Strömgren, trafikborgarråd, Stockholm stad.

- Många jobbar i området, och passagerare från färjetrafiken i Värtahamnen passerar dagligen här. Bron kommer att vara till stor nytta och öka tillgängligheten under tiden som kvarteren växer fram. Bron har målats rosa och ramas in med ikoniska byggnader från Stockholm för att skapa en trevlig entré till området, säger Staffan Lorentz, projektchef, Norra Djurgårdsstaden Stockholms stad.