Golvåtervinning för installationsspill ökade 2021 - 436 ton återvunnet Pvc-material

Löslagt golv i vinyl för offentliga miljöer. Installeras utan lim och kan användas även på så kallad modern betong som har en hög procent restfukt. Går att återvinna och återanvända. Foto: Forbo.

Golvbranschens initiativ för golvåtervinning gav rekordresultat under 2021 då hela 436 ton spill samlades in. Återvinningen är ett hållbarhetsinitiativ för att återanvända redan tillverkat material och värna om miljön.

Av Sanna Kesselfors

Vid installation av plastgolv kan det bli så mycket som upp till tio procent spill i form av restbitar. GBR Golvåtervinning är ett system dit platsgolvsinstallatörer kan ansluta sig till, som tar hand om alla golv- och väggmaterial av plast från leverantörer på den svenska marknaden, för att bidra till att spillet kan återvinnas på ett bra sätt. Installationsspillet samlas ihop och hämtas upp via ”Grön retur”-lastbilar. Det mesta av spillet mals sedan ned till granulat och blir till nya golv.

bild
Granulat framställt från plastspill. Foto: Golvbranschen.

- Systemet bygger på att entreprenörer samlar in spill från byggarbetsplatsen för att skicka det till GBR- golvåtervinning, som ligger i Ronneby, där man sorterar upp spillet och sänder det vidare till respektive tillverkare för återvinning. De största leverantörerna är väldigt bra på att ta hand om spillet, berättar Johan Aspelin, vd för Golvbranschen GBR. Han fortsätter:

- Golvåtervinningen slog nytt rekord 2021 och det är självklart väldigt positivt. Det är 436 ton Pvc-material som skulle ha slängts, men som nu i stället kan återanvändas och bli till nya golv.

Varje återvunnet kg plastspill motsvarar, enligt Golvbranschen, omkring två kg i koldioxidbesparing, vilket ger en total koldioxidbesparing på 872 ton koldioxid 2021.

Krav på återvinning av installationsspill vid offentliga upphandlingar

-  Årligen mäter vi den insamlade volymen golvspill. Det vi kan se utifrån mätningarna är att andelen som slängs och bränns upp har minskat. Entreprenörerna är positiva till den här lösningen. De är mycket väl medvetna om att man till största delen arbetar med en fossilbaserad produkt. Vi hade gärna sett att kommuner, regioner och offentliga beställare börjar föreskriva krav på att installationspill ska återvinnas i upphandlingar och inköp, där återvinningstänket finns med redan från start.

 - Det är svårt att se rakt in i framtiden. Om jag ska gissa ser jag att den materialåtervunna andelen plastgolv som byggs nu kommer öka radikalt. Det finns flera innovationer som gör det möjligt att göra nya golv av redan använda golv, tillsammans med branschens ökade återvinningstänk.