På bara några år har Täby centrum omvandlats och byggts ut. Som en del av byggs nu ett helt nytt kommunhus anpassat efter moderna arbetssätt och en närhet till kommunens invånare. För att få fram det utlyste kommunen en arkitekttävling. Vi har pratat med Thomas Rudin och Robert Schmitz på White arkitekter som står bakom det vinnande bidraget.
– Det gamla huset från 1960-talet fungerade inte längre. Alla satt i egna rum och sammanträdesrum fanns utspridda överallt. Dessutom ville man flytta huset från Roslags-Näsby, där det i princip bara kommer att vara bostäder, till en mer central plats, säger Thomas Rudin på White arkitekter, ansvarig arkitekt för projektet.
I Whites tävlingsbidrag tog man fasta på kommunens önskan om ett ”spännande arkitektoniskt inslag i stadsbilden” och en ökad närhet till medborgarna. Något som resulterade i en fem våningar hög glasbyggnad med utanpåliggande metallskal i raster. Varje våningsplan är utformat i moduler med arbetsplatser, toaletter, samtals- och mötesrum för en arbetsgrupp på 40 personer. Något som sedan repeteras runt om i byggnaden.
Ingång som skapar kontakt
Byggnadens entré leder in i ett stort och luftigt atrium som ger en visuell kontakt med alla våningar. Tanken är att det ska ge en överblick över hur kommunhuset fungerar. – Entréplanet handlar om att besökaren ska få en virtuell koppling till verksamheten. När man står där ska det ska kännas att kommunen är öppen och transparent, säger Robert Schmitz, handläggande arkitekt, som också varit med och vunnit tävlingen.
Entréplanet kommer att vara en plats för aktiviteter och möte med reception och servicedesk samt ingång till de cirka 400 arbetsplatserna som byggnaden rymmer. Alla har access till entréplanet men för att komma upp i huset krävs ett passerkort.
Flexibel fullmäktigesal
Akustik är en komplicerad fråga i ett atrium av den storleken så för att få en fungerande ljudnivå har man bland annat jobbat med mattor på golvet och ljudabsorbenter. Den stora fullmäktigesalen, också på entréplanet, kan avskärmas med hjälp av blockväggar som bara stängs när det är möten, annars kan rummet användas till aktiviteter som utställningar, konserter och teateruppsättningar.
– När man gör en tävling är det lätt att gå igång på sådan som fullmäktigesalar och ge den ett märkvärdigt utförande men så används salen bara några gånger per år. Jag tror att en av de saker som gjorde att vårt bidrag vann var hur vi hanterade detta, säger Thomas Rudin.
Personalrum med utsikt Fläkt- och teknikrum som ofta ligger högst upp i byggnader har placerats i källaren. Istället har personalrum där medarbetarna kan äta och koppla fått bästa placering högst upp i byggnaden med utsikt över kyrkan och sjukhuset. Något som Thomas Rudin menar skapar kvalitet för personalen som har ett många gånger tufft jobb. Både han och Robert Schmitz är nöjda med hur bra det har fungerat hela vägen.
– Det är ovanligt att byggnaden faktiskt blir så som i tävlingsbidraget även om vi naturligtvis har utvecklat förslaget, säger Robert Schmitz.
– Vi tycker fortfarande att det är ett otroligt bra förslag. Vi har inte tröttnat på det, säger Thomas Rudin.