I anslutning till vattnet i villaområdet Hästhagen i Nacka togs första spadtaget till barnhospicet Nya Lilla Erstagården i juni 2014. Den 20 oktober flyttar verksamheten in i sina nybyggda skräddarsydda lokaler. Här kan svårt sjuka barn och deras familjer få en rofylld fristad som både inbjuder till privatliv och gemensamma aktiviteter.
Till Lilla Erstagården kommer kroniskt sjuka barn och tonåringar i livets slutskede samt kroniskt sjuka barn vars föräldrar behöver avlastning. Det nya barnhospicet består av fem separata boendeenheter där kroniskt sjuka barn kan bo tillsammans med sina föräldrar och syskon i en trygg och hemlik miljö. Boendeenheterna sammanstrålar i gemensamma utrymmen; kök, matsal, vardagsrum, upplevelserum, lekverkstad och ett tonårsrum i husets kärna. I upplevelserummet finns bland annat en säng som rör sig i takt till musik och en stjärnhimmel i taket. I det nya barnhospicet finns även ett kapell som erbjuder en rofylld miljö för ett rofyllt avsked.
– Vårt tidigare barnhospice saknade verksamhetsanpassade lokaler, vilket innebar att det inte innehöll alla de utrymmen för terapirum, upplevelserum och andra ytor som behövs i den här typen av verksamhet. Det nya hospicet ligger mitt i ett villaområde och har en diskret arkitektonisk utformning som harmoniserar med den intilliggande bebyggelsen. I husets trädgård har vi strävat efter att skapa en miljö där de svårt sjuka barnens syskon både kan koppla av och aktivera sig, säger Catrin Viksten, chef för Ersta Fastigheter.
Generalentreprenören byggföretaget OP2, arkitektbyrån Reflex och representanter från Lilla Erstagården har medverkat i en utvecklingsgrupp som tillsammans utformat lokaler som både möjliggör kvalitativ vård i livets slutskede och skapar förutsättningar för livskvalitet.
– Det känns bra att nya Lilla Erstagården innehåller ett kapell dit de boende kan dra sig tillbaka för reflektion. Samtliga boendeenheter har också tillräckligt stora dörrar för att man ska kunna rulla ut en sjuksäng eller en rullstol i husets trädgård, vilket ger de boende en nära kontakt med naturen, säger Catrik Viksten.