Trycket ökar på tillgängliga bostäder i Stockholmsområdet. Bostadsförmedlingen i Stockholm är det som har hyresrätterna på sitt bord. Ibland är Stockholm dessutom större än man tror.
Inflyttningen till storstadsområdena fortsätter i allt snabbare takt och trycket på att bygga fler bostäder ökar, men också på att se till att de tillgängliga bostäderna faktiskt får hyresgäster. Det är förstås en del av det som byggs och av de befintliga bostadsbeståndet som består av bostadsrätter, men ändå finns det ett antal hyresrätter att förmedla. Det är där Bostadsförmedlingen i Stockholm kommer in. Bostadsförmedlingen är en slags marknadsplats för de tillgängliga hyresrätter i hela Stockholmsregionen som lämnas till Bostadsförmedlingen. Boende är viktigt i människors liv och man gör sitt bästa för att hjälpa så många som möjligt att hitta ett hem i Stockholmsregionen. Det kommunala bolaget Bostadsförmedlingen i Stockholm AB har cirka åttio anställda, ingår i Stockholms Stadshus AB och är en del av Stockholms stad. Varje dag förmedlar Bostadsförmedlingen fler än fyrtio bostäder. Varje år förmedlas i snitt runt 10 000 lägenheter.
Ökning med tjugo procent Under 2014 väntas antalet förmedlade lägenheter stiga till närmare 12 000 stycken, vilket är rekord. En ökning med hela tjugo procent. Största delen av ökningen handlar om nyproducerade lägenheter. Bostadsförmedlingen bygger förstås inte hus och äger inga egna bostäder. Man samarbetar istället med över 240 fastighetsägare i hela Stockholmsregionen. Men vad som räknas som Stockholm är ett tolkningsbart spörsmål. Bostadsförmedlingens marknadschef Marika Nordström, med bakgrund från både Skanska och HSB, berättar att ibland är Stockholm stort. - Det händer att vi förmedlat bostäder både i Uppsala och i Nyköping, egentligen på alla orter där det finns ett rimligt pendlingsavstånd till Stockholm. Vi har i undantagsfall till och med förmedlat någon hyresrätt insprängd i en bostadsrättsförening. Det är förstås oerhört viktigt att bostäder lämnas in till Bostadsförmedlingen så vi har bostäder att förmedla. Vi blir glada för varje lägenhet vi får in. När det gäller de allmännyttiga bolagen i Stockholm så förmedlar vi allt, men vi vill ju gärna få bostäder även ifrån de privata värdarna. Vi bearbetar dem med flera metoder, genom personliga kontakter, besök och via andra kanaler. Ibland deltar vi även på mässor. Vår marknadsavdelning arbetar strukturerat med att hitta nya hyresvärdar att samarbeta med, menar Marika. Ger service och sparar tid åt värdarna Bostadsförmedlingen försöker genom att ge god service och genom att sköta en del av det jobb värdarna själva annars skulle göra åt dem. - 2013 var andelen inlämnade bostäder från privata värdar 38 procent, för 2014 kommer den siffran att vara omkring 46 procent. Vi hjälper fastighetsägarna att spara tid och ger dem bra service, som dessutom är helt kostnadsfri. Dessutom är det så att vi kan erbjuda värdarna värdefull statistik om boende i regionen. Var människor vill bo och hur de uppfattar attraktiva områden, berättar Marika.
Olika lång kötid och belastning Över hälften av hyresrätterna i bostadskön förmedlades med 5-7,5 års kötid 2012 och med 5,6-8,3 års kötid 2013. Men människors kötid varierar stort. Det finns ett fåtal som har över 20 års kötid och andra som har mindre än två år. Allt beror på var man vill bo, vilken bostad man söker och vilken hyra man kan acceptera. Nyproduktion ligger ofta på en högre hyra. Man förmedlade förra året bostäder med kötid faktiskt till och med under ett år i Haninge, Huddinge, Lidingö, Sigtuna, Bandhagen, Södertälje, Vällingby och Uppsala. - Vi försöker ge så god service till de bostadssökande vi kan. Vi har till exempel nyligen byggt om vår webbplats för att de sökande lättare ska finna vad de söker och vi har ett kundserviceavdelning som svarar när de sökande ringer. På en svår bostadsmarknad tycker vi att det ska vara lätt att hitta de hyresrätter som är lediga. Lätt blir det när de återfinns på en och samma marknadsplats. Att lämna sina lediga hyresrätter till Bostadsförmedlingen är alltså ett sätt att bidra till bättre funktionalitet på bostadsmarknaden, avslutar Marika.