Expert förvånas av stigande bopriser

Foto: Morguefile

Priserna på bostäder stiger efter en tidigare inbromsning. Amorteringskravens dämpande effekt släpper tidigare än experter räknat med.-Jag är förvånad, säger Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

I september ökade bostadsrättspriserna i landet med tre procent och villorna med en procent. Bostadsrättspriserna ökar på bred front, i Storgöteborg och Stormalmö med två procent senaste månaden och i Storstockholm med tre procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

HOX-index, som använder en annan mätmetod, visar samma utveckling. HOX bostadsrättsindex steg med 1,5 procent i septemberMats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH), är förvånad över att den dämpande effekten av amorteringskravet redan ser ut att släppa taget om marknaden.-Jag hade trott att effekten skulle sitta i lite längre, säger han.-Det finns en ganska tydlig säsongseffekt också och vi vet inte hur mycket den påverkar. September brukar vara en stark månad.Södermalm ökar mest

På Stockholmsmarknaden, med många försäljningar, finns Södermalm i toppen med en prisökning med över fem procent sista månaden. Mats Wilhelmsson anser dock att priserna drivs uppåt av faktorer som i grund och botten är sunda.-Vi har låga kapitalkostnader, låg tillgång på bostäder och stor inflyttning. Den svenska marknaden är inte som de i Storbritannien eller Norge som drivs av spekulation och där folk äger två eller tre bostäder.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, pekar på hur priserna drivs uppåt av nödvändighet.-Eftersom vi haft en dämpning som varit extra tydlig i Storstockholmsområdet under en längre tid har det kanske funnits en avvaktan, men till slut flyttar folk ihop, skaffar barn och det finns ett behov som inte kan vänta längre, säger han.

Även villapriser ökarÄven när det gäller villamarknaden syns en uppgång, i alla fall i Storstockholm (en procent) och Storgöteborg (två procent). Årstakten i storstadsområdena ligger nu på 8-10 procent enligt Svensk mäklarstatistik."Antalet villor som kom ut på marknaden i september är det lägsta som vi uppmätt sedan vi började föra statistik 2008. Omfattande inlåsningseffekter och rekordlåga räntor talar för fortsatta prisuppgångar", säger Staffan Tell, pressansvarig för Hemnet i ett pressmeddelande.

Bolåneinstitutet SBAB:s chefsekonom Tor Borg tror att räntorna på sikt kommer att gå upp, vilket kommer att få en bromsande effekt på bostadsmarknaden.-Min gissning är att vi kommer att se prisökningar men inte i nivån 10-15 procent om året, utan snarare någon enstaka procent om året.Från såväl Vänsterpartiet som Liberalerna har det höjts krav på slopade ränteavdrag för att kyla av marknaden. Mats Wilhelmsson tror inte att det är rätt väg framåt.-Även om jag vet att det är politiskt omöjligt tror jag mer på att försöka bryta inlåsningseffekten och sänka skatten på kapitalvinster när man säljer sin bostad och istället ta ut en fastighetsskatt, säger han.

(TT)