Svenskarnas bolån växer i minskad takt. Men trots att amorteringskravet infördes i sommar tilltar skuldberget i en högre fart än önskat.
-Det är bekymmersamt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Lånen till hushållen fortsatte i juli att öka med en årstakt på 7,6 procent, enligt SCB:s statistik. Det är en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med juni - men likväl en tillräckligt hög nivå för att väcka oro.
Trots att regeringen införde amorteringskrav för nya bolån från den 1 juni för att bromsa utvecklingen växer bolånen, som utgör merparten av svenskarnas skulder, i en årstakt på 8,4 procent efter en minskning på 0,2 procentenheter.
-Det är bra att ökningstakten har dämpats men den är fortfarande hög och det är något flera internationella organisationer pekar på i sina bedömningar av Sverige, säger Andersson.
-Vi följer utvecklingen noga och är beredda att vidta ytterligare åtgärder om det krävs.
Även Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, anser att skulderna ökar för snabbt.
-Det här är för höga nivåer. För att få en stabil utveckling behöver skuldtillväxten komma ner till 4-5 procent. Det har att göra med hur vi bedömer att hushållens ekonomi utvecklas, säger han.
Han ser samtidigt positivt på den svaga minskningen och anser att en långsam inbromsning av tillväxttakten är att föredra framför en tvärnit för bostadsmarknaden.
Att avgöra vilka effekter amorteringskravet har fått på lånemarknaden är än så länge svårt. Det har bland annat att göra med att många svenskar spurtade med att ansöka om lån inför amorteringskravet - lån som i många fall ännu inte betalats ut.
I praktiken har bolåneinstituten också tillämpat liknande villkor längre än amorteringskravet har varit i kraft.
-Man får vänta någon månad till innan man ser effekterna. Det var väldigt många som sökte om lån innan första juni, säger Tor Borg, chefekonom SBAB.
(TT)