Årligen läggs tusentals kvadratmeter industrigolv i nya lager- och logistikhallar. Många väljer betonggolv, andra härdplast. Företaget Industribetong AB arbetar enbart med betong. – Vi ser en stor skillnad kvalitetsmässigt. Betong har en längre livslängd, säger Daniel Bergström, vd för Industribetong AB.
Golv i industrier och lager- och logistikhallar utsätts för påfrestningar, bland annat från trucktrafik och andra maskiner, och det är inte ovanligt att golvet med tiden får avtryck från truckhjul.
– Epoxy och polyuretan är ett billigare material, men efter fem år kan golvet vara ganska slitet till skillnad mot betong. De betonggolv som vi gjorde när vi startade för 20 år sedan håller fortfarande en hög kvalitet, förklarar Daniel Bergström, som tog över företaget efter sin far.
Under ledning av Daniel Bergström har Industribetong växt från en mindre aktör till en större i framförallt regionen kring Storstockholm, där företaget lägger betonggolv till lager- och logistikhallar, industrier, restauranger och bostäder. – Det är fullt upp. Ett tag hade vi inte så många lager- och logistikprojekt, men på senare tid har vi fått många samtal om nya lager- och logistikhallar.
Förstärker med hårdbetong Vid nybyggnation är det framtida verksamhet och belastning på golvet som avgör tjocklek på betongen och vilken typ av armering som är mest optimal att använda. För att ge konstruktionsbetongen en starkare yta, som ska tåla svåra påfrestningar och mekaniskt slitage, används hårdbetong.
– Vi använder ett särskilt pulver hårdbetong som är tre till fyra millimeter tjockt. Den förstärker ytskiktet och ger en längre livslängd. Idag finns det bra hjälpmedel, men för att få perfekt resultat krävs också personal med hög kompetens och lång erfarenhet.
Daniel Bergström upplever att den stora utmaningen för Industribetong och andra företag i branschen är bristen på personal med rätt kompetens. När nuvarande personal går i pension är det svårt att finna personer med lång erfarenhet i branschen.
– Finns det någon med rätt erfarenhet har de egen firma. Det är en utmaning för oss att hitta rätt folk eftersom det är en bransch som inte lockar svenska ungdomar. I slutändan blir det att vi får plocka in personal från andra länder för att lösa bristen på arbetskraft, säger Daniel Bergström. Fakta * Betongen läggs ut med en laserläggare, som i jämförelse med manuell utläggning bearbetar stora ytor. Härdningen av betongen kan ta upp till 28 dagar för önskat resultat. * För att förhindra att betongen börjar damma efter några år appliceras en vätska, så kallad dammbindare, som förseglar betongytan. * Membranhärdning är ett sätt att härda betongen genom att applicera en produkt på konstruktionsbetongen. När betongytan förseglas avdunstar kvarvarande vatten i betongen långsammare, vilket utgör själva härdningen.